COMMUNICARE MAYLANDS BREATHING SPACE

Client:       Communicare
Location:  Maylands House, Maylands
Dates:       Sep, 2020
Outcome:  Community Organisation Outdoor Landscaped areas

Communicare Organisation contacted Douglas Dare and Nature Based Play to design, project manage and design nature spaces for their Family Violence Men’s Support Services Breathing Space houses. The concept was to enhance outdoor areas at the houses, through providing landscaped outdoor spaces, designed in collaboration with local participants.

For Maylands House a Yarning Circle, with breakout sitting and reflective areas, was designed and built into the existing outdoor area, along with a rustic timber pergola and landscaped front entrance. It provides a relaxed and more informal gathering and workshopping area to be utilised by staff and participants alike, with nicely landscaped area for reflection and relaxing.

Yarning circles are historically practiced amongst Aboriginal and Torres Strait Islanders – playing a key role in building respectful relationships, trust and enhancing forms of interaction.

Nature Play Elements:

Landscaped Breathing Space
Reflection: Yarning Circle & breakout sitting areas
Cultural: Yarning Circle with Fire pit
Basics: Ground logs, timber stumps, limestone paths, plantings
Basics: Ground logs, timber stumps, limestone paths, plantings

VIEW MORE PROJECTS