West Coast Steiner Nature Playground

Location: Nollamara, WA

NBP was asked by the West Coast Steiner Community School to Design and Construct Nature Playground areas for their school. A collaborative Master Plan was completed, using the Steiner school philosophy and natural school site as a base for a truly organic style of Nature Play

The Masterplan outlined different areas, incorporating a wide range of Nature Play elements, including water and rope play, climbing, swinging and balancing, cubbies and shelters, with educational colour, sound and musical elements throughout.

Construction of this stage focussed around 3 areas plus the entry, including handcrafted timber structures and play elements, with ground logs, rocks, feature timbers, decking and mulching. The result was a wonderful tapestry of Nature Play elements intertwined with existing trees and natural areas of the school, with the design focussing on universal access, interaction and playability

OUTCOMES: Universal Access Organic Nature Playgrounds

Description: Commission  Design and Construct

Nature Play Elements:  

AREA 1:  Ground logs, timber steppers and large rocks; balancing logs and balancing nest; carved top stump; Rope Play: Rope climbing Tower, Rope swing climb; Water Play: water rocks and dry creek stream; talking pipes; mulching; plantings.

AREA 2:   Ground logs, timber steppers and large rocks; Vestibular Motion Swing; Water play troughs, water rocks and water stream; cubby; Musical area log drum and bell seats; Rope Net; plantings.

AREA 3: Ground logs, timber steppers and large rocks; Water Play: timber water troughs, rocks and carved top stump with water shoot; Vertical log hollows; Stick Shade shelter; Mini Monkey; Cubby and decking; Mud Kitchen Table; play sand and mulching; plantings

Spiral Entry:  Spiral, sound and Colour Entry; Timber Verticals with glass coloured blocks, musical items and sound tubes.

Gorgeous!

On Instagram
On Instagram
School parent

This is amazing!

 on Instagram
on Instagram
School parent

These  off cuts would have been burnt but are put to great use in our primary playground upgrade.

On Instagram
On Instagram
West Coast Steiner School

VIEW MORE PROJECTS